Gotowanie,  Lifestyle,  Zdrowie

Wegetariańskie spaghetti bolognese

 

Wypróbowałam poniższy przepis i jestem zachwycona! 

Potrzebowałam czegoś zdrowego, bez mięsa (nie jestem wegetarianką, ale staram się ograniczyć spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego), z soczewicą (bo już za mną “chodziła” od kilku dni) oraz z cukinią i pieczarkami, które zalegały mi w lodówce. Mniam!

Składniki na 4 porcje:

  • makaron spaghetti
  • 150g czerwonej soczewicy suszonej
  • 90g cebuli (ok. pół dużej cebuli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5 pieczarek
  • 1 cukinia
  • 40g koncentratu pomidorowego (2 kopiate łyżeczki)
  • oregano, sól, pieprz, świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ok. 10-12 minut) i odcedzić. Do garnka wlać oliwę, pokrojoną drobno cebulkę i czosnek, podgrzewać ok. 2 minuty mieszając. Następnie dodać pomidory, pokrojoną w kosteczkę cukinię i pieczarki oraz koncentrat pomidorowy – gotować 3 minuty. W tym czasie warto zamieszać od czasu do czasu oraz nastawić osoloną wodę na makaron. Dalej dodajemy soczewicę i przyprawy do smaku (ja dodałam: 1 łyżeczkę oregano, niecałą łyżeczkę soli oraz trochę zmielonego pieprzu). Wszystko gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Jest to również dobry moment, aby ugotować makaron. Gdy sos będzie gotowy, można jeszcze dodać posiekaną bazylię.

Ponieważ sos robi się błyskawicznie i jest naprawdę smaczny oraz zdrowy, to następnym razem chcę dokonać małej modyfikacji. Najpierw zwiększę trochę ilość soczewicy, aby było bardziej gęste. Następnie, zamiast zmieszać z makaronem, dodam do wydrążonej cukinii lub bakłażana i zapiekę. Gdy uda mi się zrealizować ten pomysł, na pewno podzielę się efektem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.